Projektbeskrivning

Under augusti 2014 byggde jag utställningsträdgården ”Drömmen om Alhambra” på Sofiero slott i Helsingborg. Trädgården placerades rakt framför slottet i bästa läge. Att få bygga en trädgård på ett slott är alltid en upplevelse. Drömmen om Alhambra bygger på inspiration från de moriska trädgårdarna som man hittar på den Iberiska halvön och framförallt i Granada. De är de äldsta trädgårdarna i Europa. I de moriska trädgårdarna hittar man alltid vatten vilket är en viktig komponent i trädgården. Utanför palatsens väggar är det mycket liv och rörelse. Innanför palatsens väggar är det motsatsen där lugnet och harmonin råder. Jag skapade en trädgård som hade mycket struktur och lekfullhet, vilket jag tycker är viktigt när jag konstruerar trädgårdar.
I centrum hittade man en svart fontän där fyra gångar möttes. Gångarna bestod av gjutna plattor med en lövranka som slingrar sig in mot centrum där formen av en blomma ligger runt fontänen. Man kan hitta runda vita och svart marmorsten isatta i betong överallt i Granada och det finns inga rätt eller fel när man lägger olika mönster med dom.
Planteringarna ramades in av buxbom som harmoniserar med kanterna av cortenstål. Färgvalet i planteringarna var silver och rödbladigt som fångade upp vita och rosa inslag. Syftet med dessa färger var att skapa ett lugn. De fyra planteringarna hade olika sorters perenner för att ge besökarna olika planteringsförslag. En rolig och lyckad utställning med bra respons från besökarna.