Vem går ut i januari och startar igång jordblandningsmaskinen? Får ju nästan vår-känsla när jag dammar av den.

I vår har jag en del föreläsningar där jag kommer att prata om min jakt efter den perfekta jorden. Lite som att leta efter den heliga graalen. Finns det en perfekt jord kan man fråga sig?  Nästan varje år har jag testat nya material, produkter och komponenter för att hitta en perfekt jord. Jag har besökt jordfabriker, pratat med jordleverantörer och kollegor i branschen.  I år har turen kommit till kokos. En produkt som jag redan prövat för 10 år sedan och slängde undan mest på grund av hög kostnad och min egna okunskap.

Rena kokosfibrer

kokosfibrer 45% torvjord 50% och 10% pimpsten

Nu har jag däremot börjat inse att det är en riktigt fascinerande produkt som kan ge mig en jordstruktur som jag letat efter. I min optimala jord vill jag ha fuktighetshållande förmåga, luftighet och en fast struktur som inte sjunker ihop.  kokosblandningar används mestadels i olika hydroponiska sammanhang eller när man ska föröka sticklingar. Har en del efterforskning att göra på den kokosen som jag kommit över så att den inte innehåller för stora mängder salt.  Har även förstått att om man bara skulle odla i kokos krävs tillskott av kalcium och magnesium då kokosen själv förbrukar dessa näringsämnen.

Hur är era erfarenheter av kokos i odlingen?